Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

ptysie z pieczarkami

ciasto:
1/3 szklanki mąki żytniej
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
4 jajka
Zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę, wymieszać. Podgrzewać aż zgęstnieje i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Wbijać po jajku, miksować lub dobrze wymieszać. Nakładać porcje na blachę, piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu przekroić na pół i nadziewać farszem.
farsz:
1/2 kg pieczarek
cebula
żółty ser
Cebulę pokroić, podsmażyć, dodać pokrojone pieczarki, nakładać do ptysiów razem z żółtym serem – podgrzać przed podaniem.
Ptysie nadziewane pieczarkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz