Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

ptysie z kurczakiem

Na ptysie:

1 1/4 szklanki wody,
4 łyżki masła,
1 szklanka mąki,
szczypta soli,
4 jajka,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego.

Na nadzienie:

2 szklanki mięsa z kurczaka (może być gotowane lub pieczone),
4 łyżki posiekanej cebuli,
1 posiekany ząbek czosnku,
1 łyżeczka musztardy,
1 szklanka (100g) startego sera żółtego,
sól i pieprz do smaku,
troszkę zmielonej czerwonej papryki,
1-2 łyżki majonezu.

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Wodę z masłem zagotowujemy. Wsypujemy mąkę (całą na raz) i trzymając na małym ogniu energicznie mieszać, aż masa połączy się w jednolite ciasto i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.

Kiedy tak się stanie, zdejmujemy garnek z palnika, lekko wystudzamy i zaczynamy dodawać jajka. Wbijamy po jednym, cały czas ubijając, aż zostanie dobrze wchłonięte, a masa stanie się gładka. Następnie dodajemy ser i mieszamy.

Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego na blasze wyłożonej pergaminem formujemy małe kopczyki. Pieczemy je przez 30-35 minut, aż staną się rumiane i twarde. WAŻNE: podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ptysie opadną!

Kiedy paszteciki się pieką, w dużym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki nadzienia.
Dodajemy majonez i dobrze mieszamy.

Wyjmujemy blachę z ptysiami, a temperaturę piekarnika obniżamy do 180 stopni. Z lekko przestudzonych ptysi odcinamy czubki, a spody wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Przykrywamy wierzchami i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Podajemy na ciepło.
 

 
ptysie z kurczakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz