- 250 ml mleka,
- 2 dag drożdży,
- 6 dag cukru,
- 5 dag masła,
- 2 jajka,
- jedno żółtko (białko zostaje do posmarowania bułek),
- sól
i na kruszonkę:
- 5 dag masła,
- 5 dag cukru,
- 6 dag mąki.
Najpierw zaczyn. Drożdże, łyżka cukru, 5 dag mąki, mleko. I chwila relaksu w oczekiwaniu aż wyrośnie. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru, mąki, jajka i żółtko, solimy ciut i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione masło. Dajemy ciastu trochę porosnąć, (w tym czasie robimy kruszonkę) potem formujemy bułki, a właściwie kulki, które leciutko spłaszczamy. Zostawiamy je do wyrośnięcia, potem smarujemy białkiem i posypujemy hojnie kruszonką. Całkowicie wyrośnięte bułeczki wstawiamy do pieca rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 25 - 30 minut.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz