Powered By Blogger

niedziela, 12 lutego 2012

colesław po mojemu..

½ głowki białej kapusty,
    2 marchewki,
    1 czerwona papryka,
    1 cebula,
150 ml majonezu,
    2 łyżki śmietany,
    1 cytryna,
    1 łyżeczka cukru (lub tabletka słodzika dla mających problemy),
       sól, pieprz.
   Kapustę oczyścić, wyrzucić wierzchnie liście, wyciąć głąb i grube części i posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce, nie na Bercie... chociaż, jak ktoś ma taką możliwość... paprykę oczyścić z nasion i gniazd nasiennych, umyć i pokroić w krótkie paseczki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Nawet bardzo drobno. Wszystko włożyć do dużego garnka, lekko posolić i skropić sokiem z połowy cytryny. Wymieszać i odstawić na chwilę.
   Majonez wymieszać dodając trochę soku z cytryny (wg smaku), śmietanę i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos wymieszać z warzywami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz