
Te ciasteczka to pewniak :) Przepis poznałam wiele miesięcy temu i od tego czasu piekę je regularnie. Jednak dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia a to dlatego, że ciasteczka te najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy czekolada w środku jest zupełnie miękka, więc kiedy wszyscy się do nich dosiądziemy, to później nie ma co fotografować ;)
Składniki:
* 250g mąki
* 140g masła
* 120g cukru pudru
* 2 żółtka
* 40g ciemnego kakao
* tabliczka białej czekolady
Masło utrzeć z cukrem a następnie dodać żółtka i dalej ucierać. Wsypać przesianą mąkę z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Ciasto rozwalkować (niezbyt cienko) i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi dobrze jest zlepić przy pomocy widelca i przy okazji stworzyc ozdobny wzorek :)).Piec 12-14 minut (nie dłużej, bo cały sekret w tym, by ciastka były miękkie a nie wysuszone!). W piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
W oryginale było wiecej cukru i mniej kakao. Nam jednak bardziej smakują po moich zmianach: kiedy słodka, waniliowa biała czekolada przyjemnie kontrastuje z mocno kakaowym wierzchem.
* 140g masła
* 120g cukru pudru
* 2 żółtka
* 40g ciemnego kakao
* tabliczka białej czekolady
Masło utrzeć z cukrem a następnie dodać żółtka i dalej ucierać. Wsypać przesianą mąkę z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Ciasto rozwalkować (niezbyt cienko) i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi dobrze jest zlepić przy pomocy widelca i przy okazji stworzyc ozdobny wzorek :)).Piec 12-14 minut (nie dłużej, bo cały sekret w tym, by ciastka były miękkie a nie wysuszone!). W piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
W oryginale było wiecej cukru i mniej kakao. Nam jednak bardziej smakują po moich zmianach: kiedy słodka, waniliowa biała czekolada przyjemnie kontrastuje z mocno kakaowym wierzchem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz