Kurczak na piwie
Składniki:
- kurczak (nie za duży, o wadze ok. 1,5 kg)
- butelka piwa(ja daję mocne mięso ma bardziej wyrazisty smak)
- 2 - 3 łyzki oleju
- ulubione przyprawy (u mnie najczęściej papryka słodka, zioła prowansalskie, odrobina chili, czosnek, odrobina soli i pieprzu)
Kurczaka umyć i osuszyć. W dużej misce wymieszać olej z przyprawami. Włozyć do niej kurczaka i wmasować w niego powstałą marynatę. Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin (najlepiej całą noc) pod przykryciem. Kurczaka wyjać z marynaty, nałożyć na otwartą butelkę z piwem (tak, aby szyjka butelki była widoczna), postawić na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 15 minut, a następnie obnizyć temperaturę do 170-180 stopni i dopiekać jeszcze ok 1 godz 15 minut (ogólnie przyjmuje się 1 godzinę na upieczenie 1 kg mięsa). Można od czasu do czasu delikatnie podlać wydzielającym się sosem, który spłynął na blaszkę. Po upieczeniu kurczaka pozostawić na ok. 15 minut, następnie ściągnąć go z butelki, pokroić i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz