Powered By Blogger

środa, 1 lutego 2012

pulpeciki

50 dag mielonego mięsa wołowego,
   1 cebula,
   1 jajko,
   1 czerstwa bułeczka (lub ok. 3 łyżki bułki tartej),
      sól, pieprz,
      mąka.

Sos:
    2 łyżki masła,
    2 łyżki mąki,
500 ml wywaru z mięsa,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
       sól, pieprz.

   Bułkę zalać niewielką ilością letniej wody i odstawić na kilka minut, po czym dokładnie odcisnąć. Mięso przełożyć do miski, dodać zmasakrowaną bułkę (lub bułkę tartą), obraną i startą cebulę (lub bardzo drobno posiekaną), jajko, sól i pieprz. Masę mięsną dobrze wyrobić, po czym uformować z niej nieduże okrągłe pulpety. Na talerz przesiać kilka łyżek mąki, po czym delikatnie obtoczyć w niej wszystkie mięsne kuleczki.
   W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pulpety i gotować 10 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do miski. 500 ml wywaru przecedzić i przeznaczyć do sosu.

   W rondlu roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę - cały czas mieszając. Wlać wywar z mięsa i zagotować. Dodać posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 3 minut, po czym dodać mięso i mocno podgrzać.
  
Pulpety podawać razem z sosem - polecam ryż z warzywami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz