Powered By Blogger

środa, 25 stycznia 2012

zupa grzybowa

  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
  • 1 niewielka cebula
  • 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej aby część z nich stanowiły prawdziwki)
  • 2-3 litry wody
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany słodkiej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • kostka rosołowa warzywna
  • listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • przyprawa Maggi
  • sól 
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • makaron (nitki lub łazanki)

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia grzyby dobrze odsączyć i pokroić niezbyt drobno. Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i włożyć do garnka razem z grzybami. Zalać wszystko 2 litrami zimnej wody, włożyć listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, dodać kostkę rosołową i masło. Zagotować i gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie (trwa to ok. 25-30 minut). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i Maggi. Wyjąć włoszczyznę i cebulę. Na końcu zatrzepać zupę mąką, zabielić śmietaną i zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze zupę. 
Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz