- włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera, por)
- 1 niewielka cebula
- 1 szklanka suszonych grzybów (najlepiej aby część z nich stanowiły prawdziwki)
- 2-3 litry wody
- łyżka masła
- 3 łyżki śmietany słodkiej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- kostka rosołowa warzywna
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- przyprawa Maggi
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- makaron (nitki lub łazanki)
Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie i zostawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc. Następnego dnia grzyby dobrze odsączyć i pokroić niezbyt drobno. Włoszczyznę i cebulę obrać, umyć i włożyć do garnka razem z grzybami. Zalać wszystko 2 litrami zimnej wody, włożyć listek laurowy, ziarenka ziela i pieprzu, dodać kostkę rosołową i masło. Zagotować i gotować na małym ogniu, aż grzyby będą miękkie (trwa to ok. 25-30 minut). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i Maggi. Wyjąć włoszczyznę i cebulę. Na końcu zatrzepać zupę mąką, zabielić śmietaną i zagotować. Ewentualnie doprawić jeszcze zupę.
Podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz