1 kostka margaryny
4 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
2-3 łyzki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek

wykonanie
Z mąki , margaryny , żółtek,śmietany i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto kruche i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Z białek ubić sztywną pianę , następnie ciągle ubijając dodawać cukier .
Ubijać tak długo aż cukier się rozpuści ,a piana będzie błyszcząca.
Ciasto podzielić na 3 części .
2/3 ciasta wyłożyć na dno blaszki ( uprzednio posmarowanej )i podpiec ok. 10-15 min.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka , na to pianę i resztę ciasta startego na tarce .
Jeśli jabłka są zbyt soczyste, można dodać do nich 2- łyżki kaszki manny i wymieszać.
Piec w temp. ok. 180-200 stopni przez ok. 60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz