Powered By Blogger

wtorek, 24 stycznia 2012

Szarlotka pod chmurką

3 szkl. mąki ( najlepiej krupczatki)
1 kostka margaryny
4 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
2-3 łyzki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek

_Szarlotka królewska
                                                     
wykonanie

Z mąki , margaryny , żółtek,śmietany i proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto kruche i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
Z białek ubić sztywną pianę , następnie ciągle ubijając dodawać cukier .
Ubijać tak długo aż cukier się rozpuści ,a piana będzie błyszcząca.
Ciasto podzielić na 3 części .
2/3 ciasta wyłożyć na dno blaszki ( uprzednio posmarowanej )i podpiec ok. 10-15 min.
Na podpieczone ciasto wyłożyć starte jabłka , na to pianę i resztę ciasta startego na tarce .
Jeśli jabłka są zbyt soczyste, można dodać do nich 2- łyżki kaszki manny i wymieszać.
Piec w temp. ok. 180-200 stopni przez ok. 60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz