Biszkopt:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 płaskich łyżek mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Dobrze zmiksować. Wlać do prostokątnej blachy (24x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 ˚C.
Ciasto makowo-kokosowe:
- 7 białek
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- ½ szklanki suchego maku
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Piec w tej samej temperaturze 20-25 minut.
- gotowy krem karpatka (Delecta) bez gotowania
- olejek waniliowy
-1/2 szklanki wódki
-1/2 szklanki wody
- pół słoika dżemu z czarnych porzeczek ( np.Łowicz)
- okrągłe biszkopty na wierzch ciasta
Krem karpatka przygotować z przepisu na opakowaniu – dodajemy jedynie mleko i olejek waniliowy.
Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe, następnie krem karpatkowy. Na koniec biszkopty maczać miseczce z wódką zmieszaną z wodą i układać ciasno jeden przy drugim.Polewa czekoladowa:
- 1/3 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier puder i mieszamy, następnie kakao i na końcu mleko. Chwilę gotujemy na małym ogniu. Gorącą polewę polewamy ciasto. Na koniec posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz