Powered By Blogger

wtorek, 17 stycznia 2012

Rafaello


Składniki na ok. 30 małych trufli:
- 125 ml kremówki 36% [pół szklanki]
- 2 łyżki masła
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżki wódki + 1 łyżeczka cukru pudru

- 300 g wiórków kokosowych
Kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy masło. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę. Trzymamy na gazie do uzyskania jednolitej masy, jeśli wydaje nam się że masa za bardzo się podgrzewa, możemy zdjąć z palnika na chwilę. Następnie dodajemy cukier, alkohol i 200 g wiórków kokosowych. Masę wkładamy do lodówki na przynajmniej 1,5 h lub na trochę mniej na dwór na mróz:) Z zastygniętej masy wyrabiamy dłońmi kule i obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych. Trufle przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy, by nieco zmiękły. Jeśli chcemy by nasze słodkości były bardziej podobne do rafaello możemy w środek każdej trufli włożyć orzech laskowy bądź migdał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz