Kluski śląskie z gulaszem
- dowolną ilość ziemniaków
- mąka ziemniaczana
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i uklepujemy. Dzielimy na 4 części. 1 część wyciągamy na bok robimy dołeczek i do powstałego dołka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, równo z wysokością ziemniaków. Zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, kroimy na kawałki, z których formujemy kluseczki. Wciskamy palcem dziurkę w środku kluska. Wrzucamy na posoloy wrzątek. Gotować jeszcze z 3 minuty po tym jak kluski wypłyną na powierzchnię.
Gulasz
- szynka wieprzowa
- 1 cebulka pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku posiekanego
- 2 kostki mięsne
- sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, przyprawa do gulaszu
- papryka słodka(mielona) posiekana pietruszka
Umyte i osuszone mięso kroimy na kwadraty. Rozgrzewamy olej w brytfance i smażymy mięso na brązowo. Posypujemy przyprawami. Dodajemy cebulkę , czosnek i łyżkę papryki. Gdy się już mocno przychwyci do brytfanki, dolewamy 750 ml wody. Wrzucamy kostki mięsne i dusimy z 1,5 godz. aż mięso będzie bardzo kruche. Powstały sos przyprawiamy jeszcze raz, dodajemy pietruszkę. Można go zagęścić łyżką kwaśnej śmietany, lub łyżką mąki roztrzepanaj w wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz