2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków
parówki lub kiełbasa4-8 szt (w zależności od długości)
-przyprawy;pieprz ,sól,oregano bazylia,koper,cebula(w/g uznania)
2 jaja mąka,bułka tarta-panierka
Ziemniaki utłucz z przyprawami,na dobrze zwilżoną ściereczkę(zapobiega połamaniu i lekko nawilża wafla) połóż andruta a na nim równo rozprowadz gorące ziemniaki(ok 5 łyżek z czubkiem)z samego przodu połóż parówkę-kiełbasę,i ciasno zroluj - jak roladę-odłóż do ostygnięcia na drugą suchą ściereczke .Z resztą wafli tak samo . Przestudzone ''rolady'' potnij na 1-2 cm krążki,obtocz w panierce i smaż z obu stron na złoty kolor.podawaj w/g uznania np z sosem,sałatką z dipami wszelkiego rodzaju,tylko z ketchupem lub zupełnie same.Na zimno też są dobre.Do ziemniaków możesz dodać 2 kiszone ogórki pokrojone w drobną kostkę ,a i ''wkładka'' też może być inna np;jaja na twardo,ryba....jak kto woli... SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz