
SKŁADNIKI:
7 - 8 marchewek, średniej wielkości
1 średniej wielkości seler lub 3 ziemniaki
ca 70g płatków owsianych
1 cebula
ciepla woda
olej do smażenia
sól, pieprz ,kminek
drobno posiekana natka pietruszki
ziarna całego nieobranego z otoczki sesamu do obtoczenia kotlecików
Sposób przyrządzenia
Płatki owsiane zalać niedużą ilością ciepłej wody i odstawić na pół godziny.
Marchew i seler (lub zamiast selera ziemniaki) ugotować na miękko, cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoty kolor.
Ugotowane warzywa rozgnieść widelcem, nie musi być miazga, grudki mogą też być. Dodać usmażoną cebulę, wyciśnięte z wody płatki owsiane, wszystkie przyprawy, kminek rozetrzeć w palcach na trochę drobniejsze części i także dodać do masy warzywnej.
Formować nieduże kotleciki, obtoczyć w ziarnach sezamu i smażyć na średnim ogniu, pilnując, by się nie przypaliły. Smakują jeszcze lepiej, gdy są chłodne. Podawać z surówką o neutralnym smaku. A na wierzch kotlecika można położyć np. świeżo utarty chrzan, wymieszany z burakiem, lub gęsty wegański jogurt czy śmietanę z rożnymi dodatkami, jak np. drobno pokrojony ogórek konserwowy plus szczypior wg smaku i uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz