Powered By Blogger

wtorek, 10 stycznia 2012

Krokiety z jaj

8 ugotowanych na twardo jajek, 2 surowe jajka, 250 ml śmietanki, sól, pieprz 2—3 łyżki masła, 2 łyżki mąki,  2-3 łyżki usiekanego szczypiorku, ½ szklanki przesianej tartej bułki.
Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietanką i mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem. Gęsty sos zdjąć z ognia, przestudzić, dodać usiekane jajka, szczypiorek, wbić 1 surowe jajko i wyrobić masę dodając tyle tartej bułki, aby masa dosko­nale się trzymała. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki, panie­rować w rozkłóconym jajku i tartej bułce smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać jako dodatek do pieczonych mięs lub z ryżem i so­sem pomidorowym.
Kotlety z jajek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz