Powered By Blogger

wtorek, 10 stycznia 2012

Cukinia nadziewana mięsem mielonym...

  • 2 mniejsze cukinie lub 1 większa
  • 30 dag mięsa mielonego (u mnie indycze)
  • 1 jajko
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pół litra bulionu (dowolny - u mnie warzywny)
  • 2 - 3łyzki startego żółtego sera
  • sól, pieprz i ulubione przyprawy do doprawienia mięsa
  Cebulę i pieczarki kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewany na patelni nico oliwy i wrzucamy cebulę, smazymy ją, aż sie zeszkli i dorzucamy pieczarki. Posypujemy solą i co jakiś czas mieszamy. Kiedy pieczarki będą miękkie, wyłaczamy i czekamy chwilę, aż ostygną. Mięso doprawiamy, laczymy z przestudzonymi pieczarkami i jajkiem. Cukinię dokładnie myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy. Do środka wkładamy mieso mielone z pieczarkami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy bulion tak, żeby przykrył cukinię do połowy wysokości.  Przykrywamy i dusimy przez ok 35 min - do miękkości cukinii. Na koniec posypujemy serem.
Smaczengo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz