Powered By Blogger

środa, 4 stycznia 2012

Leniwce

  • ser biały 40 dag
  • jaja 3 szt
  • mąka 15 dag
  • masło 4 dag
  • cukier 2 - 3 dag
  • ew, śmietana,
  • lub bułka tarta,
  • lub stopiona słonina lub boczek i cebulka

PRZYGOTOWANIE:
Ser lub dobrze odciśnięty twaróg zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito. Połowę masła rozetrzeć, dodać sól, połączyć kolejno z żółtkami i dodawanym stopniowo serem. Utartą masę wymieszać z pianą białek i mąką. Formować z ciasta dość grube wałki, na stolnicy wysypanej mąką spłaszczyć je trochę nożem, krajać skośne kawałki (jak kluski - kopytka), wkładać do wrzącej osolonej wody i (gotować powoli, aby nie rozpadły się. Wybrać łyżką cedzakową, osączyć, wyłożyć na okrągły półmisek i polać masłem. Oddzielnie podać cukier. Można również podać je ze śmietaną i cukrem, a także z przyrumienioną na maśle bułeczką i cukrem, jak również wytrawne ze słoninka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz