Powered By Blogger

środa, 4 stycznia 2012

Bouef Strogonow

50 dag polędwicy wołowej (ja preferuję wieprzową - nie trzeba jej zbyt długo dusić)
2 cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
30 dag pieczarek
łyżka mąki
pół szklanki gęstej śmietany
łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
mielona papryka
sól, pieprz

Mięso umyć i osuszyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm, a potem w paski. Cebulę obrać i grubo posiekać. Pieczarki umyć, obrać, poszatkować. Na patelni rozgrzać część oleju, obrumienić na nim cebulę, przełożyć ją do rondla, a na pozostałym bardzo gorącym oleju smażyć partiami paseczki mięsa przez 3 minuty, stale mieszając. Pod koniec smażenia oprószyć je mąką wymieszaną z pieprzem i posolić. Tak przygotowane mięso przełożyć do rondla, dodać usmażone na maśle pieczarki, wlać śmietanę wraz z koncentratem i dusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli trzeba)  oraz papryką. Podawać z pieczywem lub kładzionymi kluskami, obficie posypać natką.(Ja dodaje jeszcze 3-4 ogórki kiszone i 1 marchewkę wszystko  pokrojone w paski+ łyżeczkę cukru)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz