Powered By Blogger

sobota, 24 listopada 2012

przenne bułki śniadaniowe



100 gr drożdży (świeże)
cukier – 2 łyżeczki
0.5 l mleka
1 kg mąki pszennej
8 łyżek oleju
2 łyżeczki soli
1 jajko do posmarowania


Wrzuć do miski pokruszone drożdże , posyp cukrem , zalej mlekiem ciepłym , dodaj mąkę , sól i olej . Zarób ciasto ,( które ma być gładkie , nie przyklejać się do rąk.) Nakryj ściereczką do wyrośnięcia na 20 min . Po tym czasie uformuj 20 bułek , rozłóż na blasze posmarowanej tłuszczem w równych odstępach i odstaw na kolejne 15 min (do wyrośnięcia ). Jajko rozbełtać z łyżką wody , dokładnie wysmarować bułki . Piec ok. 30 min w tem 200 – 220 st aż się zarumienią . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz