Powered By Blogger

sobota, 24 listopada 2012

paszteciki drożdżowe z mięsem



1 kg mąki
10 dg drożdży
2 szkl mleka
4 jajka
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
1 łyżka oregano
0.5 łyżeczki kminku
1 łyżeczka rozmarynu

FARSZ

1 kg mięsa mielonego
1 jajko
2 średnie cebule
1 czubata łyżka przyprawy do pizzy
1 łyżka lubczyku
0.5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego




Mąkę wsypać do miski , drożdże rozpuścić z cukrem w niewielkiej ilości ciepłego mleka. Jedną szklankę mleka zagrzać , roztrzepać w nim jajka całe . Margarynę roztopić , wlać do niej resztę mleka . Wszystkie składniki wlać do mąki . Zarobić ciasto (które będzie luźne) i włożyć do lodówki na 40 min , aż wyrośnie (potraja obj) . Po tym czasie dzielić na części , zagęszczać lekko mąką , rozwałkować , ciąć w prostokąty , nakładać farsz (wszystkie składniki mieszajac ze sobą- cebula w drobną kostkę)- wg ilości ok. czubata , małą łyżeczką , zwijać w rulony . Piec w temp 170-180 st z termoobiegiem  ok. 30 min na złoty kolor .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz