
W kurzej piersi ostrym nożem wystarczy zrobić głębokie nacięcie,
napakować w tą kieszonkę gremolaty, posolić i zapakować w sakiewkę z
folii aluminiowej. Wrzucić wszystko do piekarnika na 40 minut w 200
stopniach i gotowe.Gremolata pochodzi z Włoch i tradycyjnie była dodatkiem do duszonej cielęciny. Ale, jako że jest genialna, rozprzestrzeniła się również na inne potrawy. A do tego jej przygotowanie to bułka z masłem.
Wystarczy posiekać drobno 4 dorodne pęczki natki, czosnek (całą główkę) i skórkę z 4 cytryn. Prawda że banalne?Smak można regulować zgodnie ze swoimi upodobaniami modyfikując podane wyżej proporcje.
Można też urozmaicić temat, np. dodając posiekane chilli, tymianek bądź
inne zioła, zamienić cytrynę na limonkę, podrasować imbirem, itd. A
potem zamrozić i radośnie korzystać w każdej chwili.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz