Powered By Blogger

piątek, 24 sierpnia 2012

gremolata

Przeglądając stare zdjęcia przepisów znalazłam gremolatę, ...Zwykła kanapka robi się wykwintna. Makaron wystarczy zmieszać z łyżką gremolaty, kapką oliwy i obiad gotowy. A kurczę z gremolatą jest fenomenalne.
W kurzej piersi ostrym nożem wystarczy zrobić głębokie nacięcie, napakować w tą kieszonkę gremolaty, posolić i zapakować w sakiewkę z folii aluminiowej. Wrzucić wszystko do piekarnika na 40 minut w 200 stopniach i gotowe.
Gremolata pochodzi z Włoch i tradycyjnie była dodatkiem do duszonej cielęciny. Ale, jako że jest genialna, rozprzestrzeniła się również na inne potrawy. A do tego jej przygotowanie to bułka z masłem.
Wystarczy posiekać drobno 4 dorodne pęczki natki, czosnek (całą główkę) i skórkę z 4 cytryn. Prawda że banalne?Smak można regulować zgodnie ze swoimi upodobaniami modyfikując podane wyżej proporcje.
Można też urozmaicić temat, np. dodając posiekane chilli, tymianek bądź inne zioła, zamienić cytrynę na limonkę, podrasować imbirem, itd. A potem zamrozić i radośnie korzystać w każdej chwili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz