Przeglądając stare zdjęcia przepisów znalazłam gremolatę, ...Zwykła kanapka robi się wykwintna. Makaron wystarczy zmieszać z łyżką
gremolaty, kapką oliwy i obiad gotowy. A kurczę z gremolatą jest
fenomenalne.

W kurzej piersi ostrym nożem wystarczy zrobić głębokie nacięcie,
napakować w tą kieszonkę gremolaty, posolić i zapakować w sakiewkę z
folii aluminiowej. Wrzucić wszystko do piekarnika na 40 minut w 200
stopniach i gotowe.
Gremolata pochodzi z Włoch i tradycyjnie była dodatkiem do duszonej
cielęciny. Ale, jako że jest genialna, rozprzestrzeniła się również na
inne potrawy. A do tego jej przygotowanie to bułka z masłem.
Wystarczy posiekać drobno 4 dorodne pęczki natki, czosnek (całą główkę) i skórkę z 4 cytryn. Prawda że banalne?Smak można regulować zgodnie ze swoimi upodobaniami modyfikując podane wyżej proporcje.
Można też urozmaicić temat, np. dodając posiekane chilli, tymianek bądź
inne zioła, zamienić cytrynę na limonkę, podrasować imbirem, itd. A
potem zamrozić i radośnie korzystać w każdej chwili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz