Powered By Blogger

wtorek, 26 czerwca 2012

żołądki drobiowe w sosie koperkowym z nutką cebulki








1 kg żołądków drobiowych
1 duża cebula
1 średnia marchew
2 pęczki kopru
3 łyżki mąki
4-6 łyżek śmietany
1 łyżka masła
(przyprawy- sól pieprz, „kucharek” kostka rosołowa drobiowa)


Żołądki czyścimy i dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze cześci (ok. 1 cm), gotujemy 25 min z kostka rosołowa. Cebulę i marchew kroimy w paski,( marchew starłam na tarce ,nie wszyscy ją tolerują ,wiec lepiej zrobic ją „nie widoczną” ) wrzucamy na rozgrzana  patelnie ze stopionym masłem ,dodając nie wielka ilość „ rwanego” kopru. Smażymy ok. 4-5 min ,po tym czasie dokładamy odsączone żołądki , podlewając wywarem który z nich powstał , gotujemy 30 min ,pod koniec podsypujemy  mąka (dla zagęszczenia) zabielamy śmietanka wsypujemy 2 duże garście pociętego kopru, doprawiamy i podajemy wg  uznania… Smacznego ))))))

2 komentarze:

  1. dzisiaj na obiad byly Twoje zoladki, aj takie to proste i szybkie w gotowaniu a jakie to pyszne, polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i zapraszam do dalszego testowania - próbowania mojej kuchni, :)

      Usuń