Powered By Blogger

środa, 27 czerwca 2012

bigos staropolski

1,5 kg kiszonej kapusty
po 0,5 kg wieprzowiny(od szynki), i wołowiny,
20 dag boczku wędzonego, po 0,5 kg różnych kiełbas (pomorska, litewska), 12 suszonych prawdziwków, po 5 ziaren pieprzu i ziela ang.,
2 liście laurowe, 5 rozgniecionych owoców jałowca,
2 cebule, łyżeczka miodu, sól, pieprz, trochę smalcu do smażenia,
ok.10 szt. suszonych śliwek,
koncentrat pomidorowy (słoiczek)

Przygotowanie

Kapuchę opłukać, a jeśli jest zbyt kwaśna – opłukać.
Zalać niewielką ilością wody i gotować z zielem ang., liściem laurowym, pieprzem i jałowcem ok. 1,5 godz.
Grzyby ugotować w małej ilości wody ok.20 minut. Pokroić grzyby w paski, wywar wlać do kapusty.
Mięso pokroić w kawałki i podsmażyć na smalcu na złoto.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć również na smalcu. Następnie na tym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w talarki kiełbaskę.
Do kapusty wrzucamy podsmażone: mięso, kiełbasę cebulę i wygotowane grzyby.
Na małym ogniu gotujemy dalej (wymieszane oczywiście) jakąś godzinę.
Mięso powinno być już wtedy miękkie.
Pod koniec gotowania dodac do bigosu pokrojone suszone śliwki, miód. DOPRAWIĆ PIEPRZEM I SOLĄ ALE DOPIERO PO LEKKIM WYSTYGNIĘCIU.
SPRAWDZONE OD LAT !!! POLECAM !!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz