Powered By Blogger

środa, 7 marca 2012

pampuchy-kluski na parze

  • 1 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 75 ml oleju (np. słonecznikowego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g drożdży
Składniki na polewę:
  • sos waniliowy albo
  • sos czekoladowy lub
  • sos karmelowy może być dżem itp

kluski na parze

kluski na parzeMleko podgrzać - powinno być lekko ciepłe, rozpuścić drożdże w mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręcznie- gotowe ciasto musi odchodzić od rąk. Zostawić do wyrośnięcia (w ciepłym pomieszczeniu około 30-50 minut).

Z reguły najpierw wysypuje sie na stolnicę mąkę, a na nią wykłada sie ciasto. Ja natomiast mam plastikową gładką dużą podkładkę, którą smaruję lekko olejem. Na nią wykładam ciasto (nie klei się!). Brzegi szklanki smaruję olejem i wycinam pączki, które formuję w okrągłe "piłeczki". W zależności od wielkości gotuję je od 10 do 15 minut.

Do dużego garnka wlać wodę i nałożyć na górę gazę (naciągnąć i obwiązać, kluski nie powinny się zanurzyć w wodzie), lub jeszcze lepiej użyć specjalnej nakładki na garnek do gotowania klusek parze. Nad gotującą się wodą  poukładać kluski i gotować w parze pod przykryciem - około 10 minut, jeśli kluski są wielkości piłek tenisowych, natomiast dwa razy większe kluski jakieś 15 minut.

Kluski delikatnie podważyć (np widelcem), poukładać na talerzu i np. polać karmelem i sosem owocowym   np.sosem waniliowymi sosem jagodowo-jeżynowym  lub temu podobne. Można je na odmianę polać roztopionym masłem i posypać delikatnie cukrem i cynamonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz