- 1 kg mąki
- 0,5 l mleka
- 75 ml oleju (np. słonecznikowego)
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki soli
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g drożdży
- sos waniliowy albo
- sos czekoladowy lub
- sos karmelowy może być dżem itp


Z reguły najpierw wysypuje sie na stolnicę mąkę, a na nią wykłada sie ciasto. Ja natomiast mam plastikową gładką dużą podkładkę, którą smaruję lekko olejem. Na nią wykładam ciasto (nie klei się!). Brzegi szklanki smaruję olejem i wycinam pączki, które formuję w okrągłe "piłeczki". W zależności od wielkości gotuję je od 10 do 15 minut.
Do dużego garnka wlać wodę i nałożyć na górę gazę (naciągnąć i obwiązać, kluski nie powinny się zanurzyć w wodzie), lub jeszcze lepiej użyć specjalnej nakładki na garnek do gotowania klusek parze. Nad gotującą się wodą poukładać kluski i gotować w parze pod przykryciem - około 10 minut, jeśli kluski są wielkości piłek tenisowych, natomiast dwa razy większe kluski jakieś 15 minut.
Kluski delikatnie podważyć (np widelcem), poukładać na talerzu i np. polać karmelem i sosem owocowym np.sosem waniliowymi sosem jagodowo-jeżynowym lub temu podobne. Można je na odmianę polać roztopionym masłem i posypać delikatnie cukrem i cynamonem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz