- 50 dag mąki
- 15 dag cukru pudru
- 25 dag margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- torebka cukru waniliowego
- 4 białka
- 10 dag cukru pudru
- około 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów
- marmolada lub dżem
- łyżka margaryny
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Z białek ubić sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na wysmarowanej blasze ułożyć jedną część białego ciasta, posmarować je cienko marmoladą lub dżemem, wyłożyć połowę piany, posypać orzechami i migdałami. Na warstwę piany zetrzeć na tarce o dużych otworach ciemne ciasto, wyłożyć na nie resztę piany, po czym zetrzeć białe ciasto. Mazurek piec około 35-40 min.
Na ostudzony wylać polewę (robi się ją rozpuszczając na wolnym ogniu podane składniki) i dowolnie udekorować.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz