Powered By Blogger

sobota, 24 marca 2012

Mazurek czarodzieja

  • 50 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • torebka cukru waniliowego
Do przełożenia:
  • 4 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • około 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów
  • marmolada lub dżem
Polewa:
  • łyżka margaryny
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
     Zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao.
     Z białek ubić sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać cukier puder.
     Na wysmarowanej blasze ułożyć jedną część białego ciasta, posmarować je cienko marmoladą lub dżemem, wyłożyć połowę piany, posypać orzechami i migdałami. Na warstwę piany zetrzeć na tarce o dużych otworach ciemne ciasto, wyłożyć na nie resztę piany, po czym zetrzeć białe ciasto. Mazurek piec około 35-40 min.
     Na ostudzony wylać polewę (robi się ją rozpuszczając na wolnym ogniu podane składniki) i dowolnie udekorować.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz