Powered By Blogger

sobota, 24 marca 2012

ciasto kosowo-orzechowe

ciasto orzechowo-kokosowe

 Ciasto składa się z 3 warstw
1. Ciasto kruche:
* 37 dkg mąki pszennej;
* 10 dkg cukru pudru;
* 15 dkg masła;
* 4 żółtka;
* 2 łyżki śmietany;
* łyżeczka proszku do piecznie
* oraz ulubione powidła (ja użyłam śliwkowych) 
                             Zagnieść kruche ciasto i przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Ciasto posmarować powidłami.
2. Ciasto kokosowe:
* 4 białka;
* 20dkg cukru pudru;
* 10 dkg wiórków kokosowych;
* 2 łyżki budyniu kokosowego
                            Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodająć cukier puder i budyń w proszku. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto wylać na ciasto w formie.

3. Ciasto orzechowe: 
* 15 dkg zmielonych orzechów włoskich;
* 10 dkg cukru pudru;
* 5 jajek;
* 5 łyżek mąki pszennej;
* łyżeczka proszku do pieczenia
                            Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na masę kokosową.

Piec 40-45 minut w temperaturze 160-180 stopni. Oczywiście można polać polewą, ale dla mnie i tak było słodkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz