- 40-50 dag piersi z kurczaka
- 3 większe cebule
- 1 jajko (albo nawet 2 – będzie się lepiej kleić)
- 4-5 łyżek mąki
- Wegeta lub inne coś w ten deseń
- 2-3 łyżki majonezu
- 4-6 łyżek śmietany
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka umyć, odsączyć i pokroić w małe kawałeczki, wsadzić do miski, zasypać wegetą, pieprzem i drobno posiekaną cebulą – zamieszać i odstawić do lodówki na godzinę
- Po godzinie kurczaka z dodatkami wyciągnąć z lodówki, dodać jajko (lub 2), mąkę, majonez, śmietanę – wymieszać. Regulując ilością śmietany i mąki
- Gotowe wymieszane ciasto nakładać łyżką (1łyżka = 1 placek- można większe..) na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć z dwóch stron na złoto-brązowo. podawać wedle uznania

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz