Powered By Blogger

poniedziałek, 13 lutego 2012

Jabłka w cieście



Składniki:

  • 1 margaryna
  •  300g serka homogenizowanego waniliowego (w oryginalnym przepisie niesłodzony ale z powodzeniem można użyć słodkiego)
  • 3 szk. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6- 9 jabłek - w zależności od wielkości formy
  • cynamon
  • rodzynki

Przygotowanie:

Z margaryny, serka,mąki, cukru waniliowego i proszku zagnieść ciasto. Podzielić je na pół.Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć nim formę(wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą) .
 
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.Na ciasto w blaszce układać jabłka wydrążeniem do dołu (rodzynki mają być w wydrążeniu). Jabłka posypać cynamonem.
 
Na to rozwałkować drugą część ciasta. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 175st. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać lukrem! Ja zrobiłam lukier cytrynowy. Sok z wyciśnietej połówki cytryny i cukier puder do zagęszczenia:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz