Składniki:
- 1 margaryna
- 300g serka homogenizowanego waniliowego (w oryginalnym przepisie niesłodzony ale z powodzeniem można użyć słodkiego)
- 3 szk. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6- 9 jabłek - w zależności od wielkości formy
- cynamon
- rodzynki
Przygotowanie:
Z margaryny, serka,mąki, cukru waniliowego i proszku zagnieść ciasto. Podzielić je na pół.Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć nim formę(wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą) .
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.Na ciasto w blaszce układać jabłka wydrążeniem do dołu (rodzynki mają być w wydrążeniu). Jabłka posypać cynamonem.
Na to rozwałkować drugą część ciasta. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 175st. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać lukrem! Ja zrobiłam lukier cytrynowy. Sok z wyciśnietej połówki cytryny i cukier puder do zagęszczenia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz