Powered By Blogger

czwartek, 2 lutego 2012

Piernik na piwie

na blaszkę 8×25
  • 130 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 80 ml miodu
  • 90 ml masła roztopionego
  • 80 ml ciemnego piwa Guinness (lub innego ciemnego piwa)

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik na 180 st C.
Piwo zagotować i odstawić.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao, proszkiem i sodą.
Jajko ubić, dodać masło, cukier i miód. Zamiennie dodawać mąkę i piwo.
Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec ok 30 minut.
Można polać roztopioną czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz