- 130 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- 80 ml miodu
- 90 ml masła roztopionego
- 80 ml ciemnego piwa Guinness (lub innego ciemnego piwa)
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik na 180 st C.Piwo zagotować i odstawić.
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao, proszkiem i sodą.
Jajko ubić, dodać masło, cukier i miód. Zamiennie dodawać mąkę i piwo.
Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec ok 30 minut.
Można polać roztopioną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz