8 białek
20 dkg cukru
3żółtka
10 dkg rodzynek
20 dkg orzechów włoskich mielonych i siekanych
Białka ubic na piane, pod koniec ubijania dodać żółtka ,i reszte składników i rozłożyć na dwie blachy ,
piec około 30 min.
Krem
2 budynie śmietankowe
1 puszka brzoskwiń ( 425 g )
2 galaretki brzoskwiniowe
3/4 kostki masła
ciastka biszkoptowe
3/4 szklanki wody
5żołtek (pozostałe z białek )
1 łyzka maki pszennej
odcedzić brzoskwinie,sok z brzoskwiń ugotowac z 3 łyzkami cukru
nastepnie w 3/4 szklanki wody rozpuscic 2 budynie śmietankowe z 1łyżka maki pszennej i dodac 5 żółtek dobrze wymieszać i wlać na gotujący sie sok z brzoskwiń , ugotować budyń
Masło utrzeć na puchną masę dodać 2łyżeczki cukru i po łyżce dodawać ostudzony budyń
Masę rozdzielić na 3 częsci
1 częsc położyc na pierwszym blacie ciasta na to wyłożyć ciastka biszkoptowe które nasączyc trzeba w w kawie rozpuszczalnej + 3 lyzki cukru ( może być kawa ,spirytus, cukier)
Na to polozyc druga czesc masy i przykryc drugim blatem ciasta i posmarować 3 częścią masy. na wierzchu poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie i polac tężejącą galaretka brzoskwiniowa
smacznego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz