- 5 jajek,
- 7 łyżek mąki,
- 7 łyżek cukru,
- 7 łyżek wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 łyżki kakao.
Składniki na masę:
- 1 margaryna,
- 2 żółtka,
- 1 jajko całe,
- 2,5 łyżki mąki pszennej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 litra mleka,
- 1 cukier waniliowy.
Ciasto na 2 rolady:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki wody,
- 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa do rolady:
- 5 jajek,
- 1 Kasia,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 galaretki zielone,
- brzoskwinie mogą być z puszki lub ananasy,
- dżem
Sposób przyrządzania:
Czas pieczenia: 30 minut, 180ºC.Upiec biszkopt z pierwszych składników.
Sposób przyrządzania masy: Kasie utrzeć z reszty składników i ugotować krem. Do kasi dodać przestudzony krem i wszystko mieszać.
Ciasto na rolady: Upiec jeden biszkopt. Przekroić na 2 części.
Masa do rolady: Całe jajka ubijamy na parze z cukrem pudrem. Utrzeć Kasię i dodać ubite jajka. Przygotować galaretkę.
Wykonanie: Do formy dajemy ciemny biszkopt, cieniutko posmarować dżemem.
Następnie na rolady nałożyć równo masę, ułożyć wzdłuż jednego boku pasek gęstej galaretki i zwinąć. Drugą roladę tak samo. Na ciemny biszkopt po bokach układamy rolady.
Pomiędzy rolady nakładamy cienko pokrojone brzoskwinie - ułożyć równo pokrojone brzoskwinie. Brzoskwinie zalewamy galaretką. Można posypać mielonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz