Powered By Blogger

wtorek, 20 grudnia 2011

ślimak

  • 5 jajek,
  • 7 łyżek mąki,
  • 7 łyżek cukru,
  • 7 łyżek wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżki kakao.

Składniki na masę:

  • 1 margaryna,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko całe,
  • 2,5 łyżki mąki pszennej,
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 litra mleka,
  • 1 cukier waniliowy.

roladyCiasto na 2 rolady:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki wody,
  • 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa do rolady:

  • 5 jajek,
  • 1 Kasia,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 galaretki zielone,
  • brzoskwinie mogą być z puszki lub ananasy,
  • dżem

Sposób przyrządzania:

Czas pieczenia: 30 minut, 180ºC.
Upiec biszkopt z pierwszych składników.
Sposób przyrządzania masy: Kasie utrzeć z reszty składników i ugotować krem. Do kasi dodać przestudzony krem i wszystko mieszać.
Ciasto na rolady: Upiec jeden biszkopt. Przekroić na 2 części.
Masa do rolady: Całe jajka ubijamy na parze z cukrem pudrem. Utrzeć Kasię i dodać ubite jajka. Przygotować galaretkę.
Wykonanie: Do formy dajemy ciemny biszkopt, cieniutko posmarować dżemem.
Następnie na rolady nałożyć równo masę, ułożyć wzdłuż jednego boku pasek gęstej galaretki i zwinąć. Drugą roladę tak samo. Na ciemny biszkopt po bokach układamy rolady.
Pomiędzy rolady nakładamy cienko pokrojone brzoskwinie - ułożyć równo pokrojone brzoskwinie. Brzoskwinie zalewamy galaretką. Można posypać mielonymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz