2 duże podwójne piersi z kurczaka,
Marynata:
3 łyżki ziół prowansalskich,
2 łyżeczka słodkiej papryki,
1 płaska łyżka cukru
3 łyżki przyprawy do kurczaka
sok z 1/2 cytryny,
4-5 łyżek oliwy
Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą -odstawić do lodówki na około 2 godziny i robimy sałatkę;
Sałatka ;
1 sałata lodowa
1 opakowanie szpinaku
1 opakowanie serka sałatkowego np " favita"
2-3 pomidory
oliwki czarne w/g uznania
2 sosy greckie do sałatek ( przygotować w/g przepisu na opakowaniu + 1 łyżeczka cukru)
Sałatę poszarpać na kawałki ,dodać szpinak, serek i pomidorki pokrojone w kostkę oliwki całe lub połówki
delikatnie wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem greckim.
Mięso wyjąć z lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni. podawać z sałatką lub w/g uznania. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz