czwartek, 13 kwietnia 2017
pizza wielopiętrowa
1 kg mąki
6 dag drożdży
2 łyżeczki soli
6 łyżek jogurtu naturalnego
cukier
sos;
1 puszka pomidorów
4 łyżki przecieru pomidorowego
2 cebule
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
oregano, pieprz
dodatki
np. pieczarki , groszek ,kukurydza , cebula , papryka , kurczak , szynka , kiełbasa ,oliwki ,ser żółty przyprawy w/g uznania
Drożdże rozrobić w ¾ szklanki ciepłej wody tyle samo wody wlac do miski. Dodać mąkę ,jogurt , sól i szczyptę cukru , wszystko zagnieć. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 min .
Ciasto ponownie zagnieść , podzielić na 3 części. 1 musi być większa od pozostałych dwóch .
Dwie mniejsze rozwałkować na koła o srednicy 29 cm ( mam dużą tortownicę do mniejszych zmniejszamy także ilość ciasta np o połowę )
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz 2 spody z ciasta. Dosłownie przez 10 minut, tak żeby były podpieczone.
Trzeci kawałek rozwałkuj cienko i wyłóż nim blaszkę wysmarowaną olejem. ,Spód wysmaruj sosem, dowolne dodatki i ser żółty Na to jeden z podpieczonych spodów. Powtórz czynność, aż skończą Ci się składniki. Piec 30 min w temp. 180- 185 st C. Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz