Powered By Blogger

piątek, 14 kwietnia 2017

jaja wielkanocne- galaretka drobiowa

10 wydmuszek z jajek
30 dkg mięsa drobiowego
włoszczyzna
8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu
warzywa do dekoracji np. kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki...


Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.(wydmuszki robimy po szerszej str jaja) Mięso włożyć do garnka i zalać wodą gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości. Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcia.Wywar przecedzić na sitku przez gazę.Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.(Na 10 jajek wystarczyło mi 1 litr wywaru.)Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji. (kukurydza groszek....)Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia.Obieramy tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz