Powered By Blogger

środa, 21 grudnia 2016

paszteciki z kapustą i grzybami;

Ciasto
 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
 30 g drożdży
 300g mąki pszennej
 120g masła
1 jajko
 pół łyżeczki soli

Farsz
 300g kiszonej kapusty
250g pieczarek
 2 duże cebule
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 oliwa do smażenia
Na wierzch: roztrzepane jajko i mak
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia

Drożdże dokładnie rozetrzeć ze śmietaną. W dużej misce masło posiekać z mąką na drobniutkie kawałeczki. Dodać rozrobione drożdże, jajko i sól. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.

Kapustę obgotować w wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to odcedzić i ponownie zalać czystą wodą. Gotować ok. 40 minut, odcedzić. Po ostudzeniu dokładnie odcisnąć i drobno posiekać. Włożyć z powrotem do garnka.
Cebulę bardzo drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekane pieczarki i dusić, aż pieczarki zmiękną i odparuje woda, którą puszczą. Przełożyć do garnka z kapustą, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić ok. 15-20 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 40x 55 cm. Pokroić wzdłuż na 4 paski szerokości 10 cm.
Na każdy pasek nałożyć na całej długości farsz. Ciasto zawinąć i dokładnie skleić brzeg.
Kroić ukośnie na paszteciki o szerokości ok. 2 cm.
Układać w niewielkich odstępach na przygotowanej blasze. Smarować jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. przepis na ok 50-55 szt. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz