3 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzącej wody
1/4 szklanki zimnej wody
6 łyżek oleju
szczypta soli
farsz
2 piersi z kurczaka
2 pory
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
zielona pietruszka wg uznania(ok. 1 pęczka)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól pieprz maga do smaku
2 kostki bulionowe
farsz;
Pierś kurczaka zagotować w bulionie, pokroić w drobną kostke. Pory w pół talarki , paprykę w kostkę , marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora , marchew paprykę smażyć ok 5 min dodac kurczaka , pietruszkę i przyprawy i dusić jeszcze ok 5 min.
ciasto;
Mąkę z solą zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wlać do niej zimną wodę,olej zamieszać i odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić rozwałkować bardzo cienko i wycinać krążki na pierogi.
na każdy krążek nałożyć łyżkę farszu , nakryć drugim krążkiem i zlepić brzegi tradycyjnie lub docisnąć widelcem

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz