Powered By Blogger

poniedziałek, 7 listopada 2016

pierożki z kurczakiem "na okrągło"

ciasto
3 szklanki mąki
3/4 szklanki wrzącej wody
1/4 szklanki zimnej wody
6 łyżek oleju
szczypta soli



farsz
2 piersi z kurczaka
2 pory
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
zielona pietruszka wg uznania(ok. 1 pęczka)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól pieprz  maga do smaku
2 kostki bulionowe
 farsz;
Pierś kurczaka zagotować w bulionie, pokroić w drobną kostke. Pory w pół talarki , paprykę w kostkę , marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora , marchew paprykę smażyć ok 5 min dodac kurczaka , pietruszkę i przyprawy i dusić jeszcze ok 5 min.
 ciasto;
Mąkę z solą zalać wrzątkiem, zamieszać i odstawić na 5 minut. Po tym czasie wlać do niej zimną wodę,olej zamieszać i odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyrobić  rozwałkować bardzo cienko i wycinać krążki na pierogi.
na każdy krążek nałożyć łyżkę farszu , nakryć drugim krążkiem i zlepić brzegi tradycyjnie lub docisnąć widelcem
.Uformowane pierożki układać na ściereczce, gotować ok 5-6 min w osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju. Podawać ze słoninką lub cebulką . Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz