2 opakowania ciasta francuskiego
upiec w/g przepisu na opakowaniu
krem;
budyń waniliowy
1/2 l mleka
2 jajka
1 żółtko
1 cukier waniliowy
300g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 kieliszek spirytusu
Odlać 1/3 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Do odlanego mleka dodać budyń, jajko, żółtko i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać, przelać do gotującego się mleka. Gotować aż budyń zgęstnieje, następnie zdjąć z ognia, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem aż do powstania białej masy, stopniowo dodawać budyń, cały czas mieszając. Na końcu dodać spirytus i sok z cytryny, całość ponownie dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na 1 blat ciasta francuskiego i wstawić do lodówki.
Mus truskawkowy z galaretką
4 szklanki zmiksowanych truskawek
3 galaretki truskawkowe
Zmiksowane owoce przełożyć do garnka i zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki, dodać ewentualnie cukier (jeśli truskawki są kwaśne) i rozmieszać. Mus zostawić do wystudzenia.Zimny mus wylać na ciasto z kremem, przykryć drugim ciastem lekko dociskając , posypać cukrem pudrem, ponownie wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz