Powered By Blogger

niedziela, 6 grudnia 2015

bułki z cebulą i kiełbasą;

1,5 kg mąki
5 dag drożdży
5 średnich ziemniaków
2 duże cebule
1 laska kiełbasy np; zwyczajnej
2 płaskie łyżki soli
Olej


Cebulę obieramy , kroimy w piórka  kiełbasę w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Dokładnie rozgniatamy, i zalewamy ½ litra wody. Gdy lekko przestygną dodajemy drożdże i ½ kg mąki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny . Rozczyn mieszamy z resztą mąki, solą , kiełbasą i cebulą, wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy bułki, odstawiamy na ok 20 min Gdy wyrośnie pieczemy ok 25  min w 185 st C . ( z ciasta można także upiec jeden duży chleb lub 2 mniejsze , czas pieczenia zmienia się na 50-55 min z termoobiegiem, ) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz