Powered By Blogger

poniedziałek, 26 października 2015

żeberka w sosie sojowym z miodem;

1 – 1 ½ kg żeberek
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren kolorowego pieprzu
1 mała papryczka chili
150 ml ciemnego sosu sojowego
4 łyżki miodu
200 ml wody
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
50 ml  zimnej wody

Żeberka pokroić na porcje według uznania.  Podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Do garnka włożyć podsmażone mięso, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i chili.Zalać to sosem sojowym, miodem i wodą (powstały płyn powinien prawie przykryć mięso). Garnek przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć temperaturę grzania. Dusić mięso przez ok. 1 ½ godziny.Doprawić do smaku solą itp. Po tym czasie mięso wyjąć na półmisek, sos z pod mięsa zostawić w garnku. W kubku wymieszać zimną wodę ze skrobią kukurydzianą, wlać do pozostałego sosu, mieszać, aż powstanie gęsty, lśniący sos. Polać sosem mięso i podawać w/g uznania.Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz