8 czerwonych papryk
6 marchwi
6 cebul
2 pęczki natki pietruszki
2,1/2 szkl cukru
3 szkl octu
8 szkl wody
4 łyżki soli
10 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu
po 1 łyżce oleju na słoik
Cukinię umyć pociąć na pasy , pozbyć się miąższu i zszatkować podobnie marchew, cebulę paprykę. Natkę drobno zsiekać. Ocet, woda, sól, cukier, listki, pieprz i ziele- zagotować. Gdy zalewa się zagotuje wrzucić cukinię i resztę warzyw. Trzymać na wolnym ogniu 15 min. Wrzącą sałatkę wkładać do słoików na koniec dodać po łyżce oleju. Zakręcić odstawić do góry dnem na koc ( przykryć kocem ) pozostawić w tej pozycji na 24 godziny. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz