Powered By Blogger

niedziela, 19 lipca 2015

ciasto porzeczkowo-jagodowe z bita śmietana

1,1/2 szkl mąki
5 jaj
1/2 szkl oleju
1 szkl  cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki porzeczek czerwonych
1 i 1/2 szklanki porzeczek czarnych
1 szkl jagód
cukier puder
 1 śmietana 30% ( duża) ( ja daję 3 małe śmietany 36 % i 1/2 szkl cukru)


  
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i dalej miksujemy.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką.(można zmiksować)
Szklankę porzeczek czerwonych i szklankę porzeczek czarnych wsypujemy do miski, posypujemy 2 łyżkami mąki .
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką  formy. Na wierzch ciasta układamy owoce.(porzeczki)
Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. ( można dodać 1-2 fixy do śmietany)  Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie  śmietanę, pozostałe porzeczki wymieszać z jagodami i  posypać - udekorować ciasto.Smacznego. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz