Powered By Blogger

czwartek, 23 kwietnia 2015

ciasto " 3 kawy " ;

ciasto kawowe;
5 jaj
1 szkl cukru
1,5 szkl mąki
5 łyżek oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy mielonej



Jaja z cukrem ubić aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać olej,
mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą - dokładnie zmiksować. Wylać na wcześniej przygotowaną dużą foremkę ( natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub mąką).piec 30-35 min w 170 st.

masa kawowa;
250 g masła
2-3 żółtka
250 g cukru
1/8 l wody
1/2 łyżki octu
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Z cukru , octu i wody ugotować syrop 2 stopnia ( " do nitki") trochę ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę dodając po jednym żółtku- ucierać wlewając stopniowo letni lukier. Do utartej masy dodać kawę, wymieszać.

biszkopt
1 szklanka mąki (nawet niepełna)
1 szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cappuccino

Wbić białka do miski a żółtka do szklanki. Białka ubić na pół sztywno, dodać oba cukry i dokończyć ubijanie na sztywno .Następnie dalej ubijając na wolnych obrotach dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Na koniec dodać wodę. Gotową masę wylać na wysmarowaną łyżką masła i wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę (standard).Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200*C i piec 17 min. Biszkopt wyjąc z piekarnika , chwytając za rogi papieru wyjąć z formy i przewrócić na ściereczkę do do wystudzenia.
ciasto 3 kawy;
ciasto kawowe ( można nasączyć ponczem ...ja miałam kawowy)
masa kawowa
biszkopt
wierzch w/g uznania ( u mnie bita śmietana i wiórki  ) Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz