200 g masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
sól
500 -600 g truskawek
100 g cukru kryształ
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Dodać cukier i żółtko, zagnieść szybko ciasto i wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość do 0,5 cm , wyłożyć nim wysmarowaną i obsypaną mąką formę do pieczenia ciasta. Ciasto nakłuć widelcem i pokroić na kwadraty o bokach 5-6 cm – piec 10 min w temp 200 st. Truskawki obrać z szypułek , opłukać i osuszyć. Ułożyć po 1 truskawce na każdym kwadracie ciasta i posypać cukrem. Włożyć blachę ponownie do piekarnika i zapiekać , aż truskawki zaczną puszczać sok. Smacznego


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz