Powered By Blogger

środa, 18 lutego 2015

śledź w oleju z ziołami

2 duże płaty śledzia solonego
1 łyżka soku z cytryny
1/4 papryki czerwonej
1 średnia cebula
1 liść laurowy
1 kulka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa




Śledzia wymoczyć w wodzie z dodatkiem octu przez ok. 3 godziny.Cebulę obrać , pokroić w pół krążki, paprykę wyszorować i pociąć , śledzia pokroić w 1,5 -2 cm paski i trochę skropić sokiem z cytryny .Do czystego słoika na dno włożyć liść,ziele, pieprz,potem przekładać warstwami cebuli,papryki ,śledzia i szczypty ziół prowansalskich i tak do wyczerpania składników.Na samym wierzchu powinna być cebulka z papryką.Zalać oliwą,słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2 doby. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz