1 spora cytryna (polecam dać 2 )
- 1 i 0,5 szklanki cukru
- 40 dkg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 jajek
- 1 kostka masła 250 g
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Cytrynę wyszorować i ugotować w całości. Następnie przekręcić przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę ( wcześniej wyjąć pestki).
Do powstałej masy dodać cukier i całość utrzeć. Do cukru dodajemy masło i dalej ucieramy.
Do masy dodawać po jednym żółtku, wlać sok z cytryny.
Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę.
Wlać na dużą blachę ( wysmarowana masłem i posypaną bułką tartą).
Piec w temp. 180 stopni C. około 1 godzinę. Sprawdzając patyczkiem czy upieczone ( suchy patyczek).
Upieczoną babkę polukrować lukrem cytrynowym,lub polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem
Smacznego!
z przepisu wyjdzie 1 duża babka, jeżeli rozłożymy ciasto, to na 2 keksówki - 27cm x 13cm ( wtedy należy zmniejszyć czas pieczenia na ok. 45-50 min.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz