Powered By Blogger

czwartek, 11 grudnia 2014

sałatka z matiasów i ogórka

4 filety solone z matiasa
4 łyżki śmietany
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 mała cebula
po 1 pęczku ; koperku, pietruszki, szczypiorku
po 1 szczypcie ; solo, pieprzu i cukru
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewek
4 liście sałaty
4 cząstki cytryny

Solone filety namoczyć w wodzie, pozostawiając je w chłodnym miejscu. Śmietanę ubić na sztywno; połączyć z jogurtem i sokiem cytrynowym. Cebulę obrać, przecisnąć przez praskę do czosnku lub zetrzeć na tarce i dodać do sosu jogurtowego. Koperek, pietruszkę i szczypiorek opłukać i otrzepać z wody. Kilka gałązek odłożyć, resztę posiekać. Zieleninę wymieszać z sosem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół , łyżką wyskrobać nasiona, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć i również pokroić w cienkie talarki. Liście sałaty umyć, otrzepać z wody i położyć na czterech talerzach. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem pokroić na wąskie kawałki. 2/3 sosu ziołowego rozłożyć na talerzach, na sosie ułożyć warstwami kawałki filetów, plasterki ogórka i rzodkiewek. Sałatkę udekorować pozostałym sosem , cząstkami cytryny i resztą zieleniny. smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz