Powered By Blogger

piątek, 19 grudnia 2014

kukurydzianki

200 g mąki pszennej
300 g mąki kukurydzianej
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 żółtka
200 g masła
1 łyżeczka olejku waniliowego
nadzienie:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:

W garnku z wodą gotujemy mleko skondensowane przez około 3 godziny, puszka powinna być otwarta, żeby móc sprawdzać od czasu do czasu i mieszać. Mleko powinno stać się gęste i przybrać brązowawą barwę.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni

W misce ucieramy masło z cukrem, ciągle mieszając dodajemy żółtka i olejek, ubijamy na gładką masę.
W drugiej misce mieszamy "suche" składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
Suche składniki powoli wsypujemy do masy jajecznej, ciasto powinno stać się bardzo gęste.
Na posypanym mąką blacie ugniatamy ciasto, aż będzie stanowiło jednolitą, spójną masę, niezbyt twardą.
Za pierwszym razem moje ciasto było trochę za suche, więc dolałam odrobinę mleka i zadziałało zgodnie z planem.
Wyrobione ciasto wałkujemy i rozciągamy, na grubość około 1/2 cm. przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy ciastka i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

smarujemy ciastko z jednej strony ugotowanym mlekiem skondensowanym, przykładamy drugim ciastkiem i obtaczamy w kokosie. Nadzienie powinno trochę wystawać z pomiędzy ciastek, żeby wiórki kokosowe miały się do czego przykleić.

Gotowe kukurydzianki można wstawić do lodówki, żeby zastygły i się nie rozklejały. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz