Powered By Blogger

piątek, 17 października 2014

pół-bułki z kapustą i mięsem

Ciasto;
100 gr drożdży (świeże)
cukier – 2 łyżeczki
0.5 l mleka
1 kg mąki pszennej
8 łyżek oleju
2 łyżki przyprawy do grosa
1 łyżka oregano
1 łyżeczka mielonego kminku
2 łyżeczki soli



farsz;

600 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
300 g boczku wędzonego lub podgardla
1 marchewka
3 cebule
ząbek czosnku
1 kg g kapusty kiszonej
majeranek
natka pietruszki
sól
pieprz

Kapustę gotujemy do miękkości, pozostawiamy do wystudzenia. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy boczek (podgardle)i mięso mielone, gdy zacznie się rumienić dodajemy poszatkowane cebule,startą na tarce marchewkę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez 5 minut. Przestudzoną kapustę kroimy drobno i łączymy ją   z mięsem mielonym, dokładnie mieszamy. Farsz przyprawiamy majerankiem, pietruszką, solą i pieprzem (możemy dodać też inne ulubione zioła).

Wrzuć do miski pokruszone drożdże , posyp cukrem , zalej mlekiem ciepłym , dodaj mąkę , olej i resztę przypraw . Zarób ciasto ,( które ma być gładkie , nie przyklejać się do rąk.) Nakryj ściereczką do wyrośnięcia na 20 min . Po tym czasie wyrób ciasto na stolnicy, (w razie potrzeby podsyp mąką) rozwałkuj na grubość ok. 3-4 milimetry i wycinaj np kwadraty. Teraz nakładamy farsz, zamykamy buły jak „koperty” kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min w temp ok. 190 st. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz