Powered By Blogger

czwartek, 2 października 2014

biszkopt z mandarynkami

Upiec biszkopt z 3 jaj

Dodatkowo;

1 kg jabłek
1 kg mandarynek
2 śmietany typu „śnieżka”
1 szkl mleka
2 galaretki zielone
2 galaretki czerwone
2 galaretki żółte

Galaretki ; czerwone przygotować w ½ litra wrzątku a żółte w 0,7 l wody ,odstawić do wystygnięcia .Jabłka obrać zetrzeć na tarce zasmażyć jak na dżem ( w przypadku kwaśnych jabłek można dosypać łyżkę cukru)  pod koniec smażenia dodać 2-3 obrane i pokrojone w kostke mandarynki zdjąć z ognia i wsypać 2 zielone galaretki. Dokładnie wymieszać. Resztę mandarynek obrać i podzielić wg  własnego uznania.
Gdy galaretki zaczynają tężeć, robimy śmietanę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu ale TYLKO w 1 szkl mleka ,na sam koniec ubijania śnieżki , wlać do niej galaretkę czerwoną  i dokładnie wymieszać.
Na biszkopt wlewamy tężejącą galaretkę zieloną z jabłkami, na jabłka śnieżkę z czerwoną galaretką. Poukładać mandarynki i zalać żółtą galaretką, wstawić do lodówki na ok. 40 min. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz