Powered By Blogger

czwartek, 18 września 2014

biszkoptowy przekładaniec z galaretka

Biszkopt ciemny;
4 jajka
½ szkl cukru
½ szkl mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Jasny biszkopt;
7 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa;
2 szkl mleka
200 g masła
2 opakowania budyniu waniliowego
2-3 łyżki cukru


Dodatkowo ;
 1 galaretka owocowa

Ciemny biszkopt;  ubić pianę z białek, dodawać cukier ,żółtka – ubijać –wsypać mąkę, kakao proszek do pieczenia i wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej ,wyłożonej papierem blaszki ( 25 x 37 cm) Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 min w temp.180 st.
Jasny biszkopt; przyrządzić jak ciemne ciasto i piec ok. 40 min.

Masa budyniowa;
Na mleku ugotować budyń z cukrem, masło utrzeć, dodawać zimny już budyń ucierać.

Przekładanie;
Galaretkę przyrządzić wg przepisu. Jasny biszkopt przekroić wzdłuż. W jednym blacie ciasta zrobić szklanką dziurki . Ciemny biszkopt posmarować częścią masy budyniowej, przykryć plackiem z dziurkami . Każdą z dziurek wypełnić tężejącą galaretką, rozsmarować resztę masy i przykryć ostatnim blatem biszkoptowym. Dowolnie udekorować. ( Ja na ciemne ciasto pod masę wyłożyłam cienką warstwę powidła różanego) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz